Zanimljivosti

Budite gosti Bakua

Azerbejdžan, najbogatija zemlja južnog Kavkaza, koja svoj ekonomski status duguje velikim rezervama nafte i prirodnog gasa, krenuo je i u ozbiljnu kampanju za osvajanje svetskog turističkog tržišta. Prva turistička destinacija je Baku, glavni grad čiji su simboli Plamteći tornjevi, tri nebodera u obliku plamena, koji predstavljaju vatru zoroasterijanstva, budući da se veruje da je porok ove vere – Zaratustra, rođen upravo ovde.

azerbejdzan2

Zahvaljujući ekonomskom prosperitetu Azerbejdžana, glavni grad Baku je preobličen u savremenu prestonicu sa visokom neboderima i savremenom arhitekturom. Simbol grada su Plamteći tornjevi, tri nebodera u obliku plamena, koji predstavljaju vatru zoroasterijanstva, budući da se veruje da je porok ove vere – Zaratustra, rođen upravo ovde.

Prepoznatljivo zdanje Bakua je Centar Hejdar Alijev, koji je projektovala čuvena Zaha Hadid i u kome se održavaju važna kulturna dešavanja i izložbe. Svakako da je nezaobilazan i Stari grad, koji se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Kao ravnoteža savremenom delu grada, on je poslednjih godina temeljno uređen i obnovljen i privlači brojne turiste, posebno iz Rusije, Indije i bliskoistočnih zemalja. U njegovom centru je Devičanska kula, koja je sada i domaćin međunarodnog sajma umetnosti.

Baku kao metropola je čist, savremeno uređen. Primetan je veliki broj muzeja sa istorijskom, kulturnom i umetničkom tematikom. Brojni su luksuzni hoteli, a ima i više dobro opremljenih tržnih centara.

Baku se često poredi sa Dubaijem zbog svoje modernističke arhitekture i apetita za zlatom. Baku je takođe dom Male Venecije, kanala koji se proteže duž trgovinskog centra, restorana i klubova. Sastoji se od nekoliko ostrva povezanih mostićima.

azerbejdzan1

Iako je Azerbejdžan muslimanska zemlja, pod sekularnim vođstvom predsednika Ilhama Alijeva konzumiranje alkohola je dozvoljeno, pa slobodno možete pijuckati domaće vino u u nekom od kafea u najvećem šoping bulevaru u gradu – ulici Nizami. Među novim gradskim atrakcijama su i tržni centar Deniz, novo arhitektonsko čudo Bakua, čije otvaranje je zakazano za ovu godinu. Tu je i Kristalna dvorana u blizini Trga nacionalne zastave, u kojoj je održana Evrovizija 2012. godine.