Vesti

Humanost bez granica na šahovskoj tabli

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Beograda, prof. dr Zorana Radojičića i Grada Beograda, a u organizaciji Društva srpsko-azerbejdžanskog prijateljstva i uz podršku Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, Šahovskog saveza Srbije i drugih prijatelja, 5. marta 2019. je u Svečanoj sali Skupštine grada otvoren Prvi humanitarni šahovski turnir ambasada.

Prvi-sahovski-turnir-ambasada-2

Društvo srpsko-azerbejdžanskog prijateljstva (DSAP) pokrenulo je ovu humanitarnu akciju u cilju promovisanja humanosti i afirmacije dobročinstva, altruizma i donatorstva kao društvenih vrednosti prvog reda, sa željom da pomogne socijalno ugroženim kategorijama dece u stvaranju boljih i humanijih uslova života, posebno kroz bavljenje sportom, a naročito šahom.

Podršku turniru pružili su Ambasada Azerbejdžana u Beogradu i humanitarna organizacija „Budi srećan“ iz Beograda, kao i brojne javne ličnosti među kojima su bili pesnik Ljubivoje Ršumović, legendarni velemajstor Aleksandar Matanović, predsednik Šahovskog saveza Srbije Vladan Cogoljević i brojni predstavnici medija. Od poznatih ličnosti bila je i glumica Nevena Šarčević, koja je očarala svojim stajlingom ali i šahovskim potezima, pravim majstorskim!

Prvi-sahovski-turnir-ambasada-5
Prvi-sahovski-turnir-ambasada

Ovoga puta, sela je za bele figure, ali se slikala sa crnom kraljicom! Učesnike i organizatore, u ime gradonačelnika Beograda, pozdravio je član Gradskog veća Vladimir Jestratijević, koji je iozmeđu ostalog rekao: Grad Beograd je, kao i u svim drugim sličnim situacijama, nakon saznanja da ovaj turnir treba da se održi, izrazio spremnost da mu pruži podršku, naročito zbog njegovog humanitarnog karaktera. Nadamo se da će turnir postati tradicionalan, a da će prikupljena sredstva pomoći ljudima u nevolji.

Pored prisutnih predstavnika diplomatskih misija akreditovanih u Srbiji, na turniru su učestvovala i deca iz humanitarne organizacije „Živimo zajedno“, iz specijalne škole „Veljko Radmanović“, iz Matematičke gimnazije, dečiji hor Predškolske ustanove „11 april“ iz Novog Beograda.

Prvi-sahovski-turnir-ambasada-4
Prvi-sahovski-turnir-ambasada-3

Na završnoj svečanosti uručene su zahvalnice i prigodni pokloni svim učesnicima i prijateljima ove humanitarne manifestacije.