Zanimljivosti

Leskovački ćevapi kod gazda Živka

Ćevapčići, kao I leskovački roštilj je specijalitet koji predstavlja vrh u svetu gurmanluka. Ćevapi su jelo od mlevenog mesa. Obično se jedu sa somunom i sitno seckanim crnim lukom. Veruje se da seckani crni luk kao prilog obavezno ide uz roštilj kako bi neutralisao kancerogene materije koje se eventualno pojave zbog dima. No, mnogi su mišljenja da je to zabluda u koju veruju samo oni što pod znacima navoda ne vole roštilj.

cevapi

Prema pisanju Branislava Nušića, u Beogradu su ćevapi po prvi put služeni šezdesetih godina XIX veka u kafani „Tanasko Rajić“ kod studenstskog trga, kod gazda Živka (leskovčanin).

Neuništivi ćevapi krčili su sebi put u istoriju bez osvrtanja na bivšu braću i neke bivše zanose. Do njihove najdublje starine mora se dobrano razgrnuti poluprošlost starog Beograda, baš na mestu gde se danas nalazi Studentski trg. Nušić je i za to bio ponajbolji vodič:
„Kad pođemo od Makedonije nekadašnjom Velikom pijacom, koja je sada pretvorena u Univerzitetski park, i gde se, tačno na mestu gde je svoju tezgu imala tetka Katas, poznata zemunska piljarica, sada izdiže Dositejev spomenik – onda će prva kafana koju ćemo sresti i koju samo jedna kuća odvaja od Makedonije, biti ona Rajić. Danas je to lepo nazidana dvospratna zgrada, ranije je bila stara kućerina takođe na dva sprata. Na donjem je, kao i sada, bila kafana sa vrlo velikom tablom na kojoj je, dosta dobro, bio naslikan Tanasko Rajić na topu. Ne mogu pouzdano da tvrdim, ali čini mi se da je ta firma bila rad jednoga od naših slikara stare generacije… Kafana Rajić znana je i po tome što su se tu prvi put počeli kultivisati ćevapčići. Biće tako šezdesetih godina oni su prvi put stigli iz Leskovca u Beograd i odmah se odomaćili tu, u kafani Rajić. Kako je pijačna publika bila pouzdan njihov potrošač, ubrzo se ta industrija ćevapčića razmnožila, te se oko kafane Rajić pootvarao čitav niz malih ćevabdžinica…

Od tada su ćevapi zauzeli mesto na skoro svakom kafanskom pa i hotelskom meniju. Danas ćevape možete nabaviti i u kioscima brze hrane, na splavovima, ali i kao već pripremljene (gotove) za na roštilj (skara). Pravi Leskovački roštilj na kilo se takođe može kupiti u mesarama ali i u radnjama koje se isključivo bave proizvodnjom i pripremom mesa i roštilja širom Srbije.