Vesti

Medicinska pomoć Srbiji iz Azerbejdžana

Avion iz Azerbejdžana je 19.05. 2020. na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ dopremio iz te zemlje medicinsku opremu u Srbiju, a premijerka Ana Brnabić izjavila je da ta pomoć našoj zemlji mnogo znači, i dokaz je prijateljstva i strateškog partnerstva Srbije i Azerbejdžana. Avionom je isporučena zaštitna oprema, testovi, beskontaktni toplomeri, sredstva za dezinfekciju…

Anan Brnabić je istakla da je ova pomoć značajna za Srbiju, iako su vanredno stanje i najteži dani iza nje, i da je to za Srbiju „pokazatelj prijateljstva i partnerstva“ koje nikad neće zaboraviti. To je dokaz prijateljstva i strateškog partnerstva Srbije i Azerbejdžana.
Premijerka Srbije istakla je da je predsednik Azerbejdžana odgovorio na poziv vlade tokom vanrednog stanja, svakako i poštovanom ambasadoru Azerbejdžana, koji jako dobro poznaje Srbiju i pokazuje poštovanje prema Srbiji. Ona je u razgovoru sa ambasadorom Eldarom Hasanovim ukazala da je Azerbejdžan bio prva zemlja koja je 2014. nakon poplava pritekla Srbiji u pomoć i tačno na današnji dan 2014. je sleteo prvi avion pomoći Srbiji iz Azerbejdžana, za te katastrofalne poplave.

„Ovo je nama značajno, iako su vanredno stanje i najteži dani iza nas, jer je ovo pokazatelj prijateljstva, koje nikada nećemo zaboraviti“, poručila je Brnabić. Ona je dodala da joj je drago i što je čula najavu novih investicija iz Azerbejdžana u Srbiju, uz podršku koje kompanije iz te zemlje pružaju na infrastrukturnom razvoju Srbije.
“Da nastavimo tamo gde smo stali pre pandemije, da razvijamo ekonomsku saradnju, da se povezujemo i otvaramo nova poglavlja u našim odnosima”, rekla je Brnabić.
I ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov je istakao da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i prijateljske zemlje, kao i da će odnosi dve države nastaviti da se razvijaju i produbljuju u investicionom i svakom drugom smislu.

„Jako mi je drago što sam ovde sa vama. Naši narodi su prijatelji više od 300 godina, a danas su strateški partneri“, rekao je Hasanov i dodao da se prijatelji poznaju i u teškim vremenima. Kaže da je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev 19. maja 2014. izdao naredbu da se pošalje pomoć Srbiji dok je boravio u Vijetnamu, kada je video preko svetskih medija šta se dešava u Srbiji, dodajući da je to tada bila prva pomoć koja je stigla našoj zemlji.

„Takođe, želim da zavalim predsedniku Vučiću i njegovom timu, kao i premijerki Brnabić, što su preduzeli sve mere da bi sačuvali svoj narod. Vučić je za razliku od drugih u region blagovremeno preduzeo sve prventivne mere. I rezultat se samim tim vidi“, kazao je Hasanov. On dodaje da je Azerbejdžan poslao humanitarnu pomoć i beogradskim opštinama Savski Venac, Rakovica i Čukarica, kao i da su danas dali pomoć za izbeglice u Vojvodini. Azerbejdžanska kompanija Azvirt će u petak pružiti pomoć i siromašnim porodicama u Beogradu. „Mi smo braća, prijatelji i strateški partneri i treba se držimo zajedno“, poručio je Hasanov.