Zanimljivosti

Običaji koje nije izbrisao savremen život

Stanovništvo Azerbejdžana se pridržava svojih običaja i tradicije. obožava poslovice, pa su tako neke od omiljenih „Jeftino meso ne čini dobru supu“ i “Ljubaznost se ne prodaje na bazaru“ Sve to govori o načinu života …

običaji-tradicija

U pogledu sastava i raznovrsnosti jela, azerbejdžanska kuhinja je među izuzetno ukusnim i zdravim kuhinjama. Odlikuje se obiljem raznovrsnog mesa (jagnjetina, govedina, perad), ribljih (zvezdanih jesetri, jesetri) i jela od povrća, upotpunjena aromatičnim biljem i začinima, kao i lepim izgledom.

Za svakog Azerbejdžanca, hleb je svetinja. Azerbejdžanske domaćice ga ne stavljaju u kutiju za hleb ili negde sa strane. Hleb se uvek okači visoko, odvojen od ostale hrane, kako bi se pokazalo poštovanje prema njemu. Ako vam slučajno ispadne na pod, običaj je da se podigne i poljubi u znak izvinjenja. Inače, gotovo sva jela u Azerbejdžanu se poslužuju sa hlebom od pšeničnog brašna zvanim Čurek ili pita od hleba, kojih postoji mnogo vrsta.

Svakako ne smemo zaboraviti Kutabi, punjene palačinke koje su nacionalno jelo Azerbejdžana. Punjene su bundevom, raznim povrćem, mesom ili su samo začinjene, pa preklopljene i tostirane.

Azerbejdžanci piju čaj sa džemom! No, nijedan društveni događaj ne može proći bez čaja koji se zaslađuje džemom. Nema venčanja bez šećera… Tokom provodadžisanja porodica, tragovi čaja su dobar pokazatelj kako pregovori napreduju. Ako se čaj servira bez šećera, pregovori o venčanju moraju da se nastave.