Vesti

Životni put Hejdara Alijeva je put razvoja Azerbejdžana

Hejdar Alijev, nacionalni lider azerbejdžanskog naroda, preminuo je 12. decembra 2003. godine. Tim povodom obeležena je godišnjica smrti Hejdara Alijeva u Tašmajdanskom parku u Beogradu, 12. decembar 2019.

aliev-spomenik

Hejdar Alijev, priznat tokom svog života za nacionalnog lidera azerbejdžanskog naroda, i posle fizičkog odlaska nije izgubio priznanje svog naroda.

Postao je ideal za svakog Azerbejdžanca, ne samo kao talentovani vođa države, već i kao duboko skladna, celovita, sveobuhvatno razvijena ličnost.
Osvajanje vrha nacionalnog liderstva od strane Alijeva omogućeno je zahvaljujući njegovoj sposobnosti da odigra presudnu ulogu u najtežim i sudbonosnim trenucima za zemlju i narod, da odmah sprovodi spasilačku misiju, usmeravajući državu i narod ka pravom putu. Težio je da uvek bude ispred vremena i da sagleda sve probleme i potraži rešenje ka napredku Azerbejdžana.

Od prvih dana na visokom položaju, Hejdar Alijev je pokazao veliku posvećenost za preporod i srećnu budućnost svog naroda. Tokom ovog perioda postavljeni su temelji snažne države, nacionalnog preporoda, društvenog prosperiteta i duhovnog uspona Azerbejdžana. Postao je lider koji je mogao da transformiše sovjetski sistem vlasti u strateške interese svoje domovine.

Dok je bio na vlasti, Hejdar Alijev je odigrao sudbonosnu ulogu u životu svoga naroda. Ovo su bile najsjajnije i najsadržajnije stranice u letopisu Azerbejdžana, koji se danas promenio sve do neprepoznatljivosti. Gradovi i sela republike podvrgnuti su reorganizaciji, materijalna situacija stanovništva se značajno poboljšala, u svim oblastima društva, uključujući obrazovanje, nauku i kulturu, došlo je do transformacija. U kratkom vremenskom periodu zemlja je prošla put razvoja jednak veku.

Uspesi koje je Azerbejdžan postigao pod vođstvom Hejdara Alijeva su neoborivi, ali ovde je važno nešto drugo. Kada se pogleda današnji Azerbejdžan, potpuno je vidljivo da je Hejdar Alijev bio čovek koji je svoju zemlju sagledavao 20-30 godina unapred. Projekti ekonomskog i socijalnog razvoja zemlje koje je on tada postavljao bili su od velikog strateškog značaja.